Mer Logo

Trio od humusa, baba ganuša i salate od šargarepe

Sastojci
Porcije: 4

  • 2 plava patlidžana
  • 400 g šargarepe
  • 250 g leblebija (u konzervi, sušene)
  • 2 čena belog luka
  • 2 limuna
  • 10 g nane
  • 50 g brusnice (sušene)
  • 30 g semenki bundeve
  • 5 kašika tahinija
  • 1 kašika običnog jogurta (3,8%)
  • 2 grančice majčine dušice
  • 2 kašičice kumina
  • 50 ml vode
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • štapići povrća za serviranje

Pribor: rerna, daska za sečenje, nož, ljuštač za povrće, rende, mali tiganj za prženje, varjača, velika linija, seckalica

Zagrejte rernu na 200 °C / 390 °F. Isecite patlidžan uzdužno na polovine, zarežite meso popreko i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 30–40 minuta dok ne omekša. Ostavite da se ohladi.

Za salatu od šargarepe, sitno naseckajte nanu. Oljuštite i narendajte šargarepu.

Pecite semenke bundeve na tiganju dok ne zamirišu.

Pomešajte narendanu šargarepu sa naseckanom nanom, pečenim semenkama bundeve, brusnicama, polovinom kumina, delom limunovog soka i malo maslinovog ulja. Začinite solju i biberom i ostavite da odstoji 10–20 minuta.

Za humus, izmiksujte leblebije sa oljuštenim belim lukom, tahinijem, maslinovim uljem, vodom, malo limunovog soka, preostalim kuminom, solju i biberom. Prespite u činiju.

Za umak od patlidžana, sastružite mekano meso patlidžana i sitno naseckajte. Prespite u veliku činiju. Ostavite patlidžan da se ohladi pre rukovanja.

Sada sitno naseckajte listove majčine dušice i beli luk. Oba sastojka dodajte u smešu patlidžana sa malo tahinija, jogurta i limunovog soka. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Začinite solju i biberom. Stavite meze u tanjir sa štapićima povrća i uživajte!

Bojite se nereda? Nemojte!

Kada završite svoj #enjoytogether trenutak, nema potrebe da brinete o prljavim sudovima.
Somat uklanja čak i najuporniju nečistoću kao što su masnoća i zagorelost, tako da će vaši sudovi ubrzo ponovo biti savršeno čisti.